Viktigt ha en god tarmhälsa

Något som är viktigt, det är att ha en god tarmhälsa. För att förbättra din tarmhälsa, så kan det vara idé att ta bra mage och tarm tillskott. Runt 80 % av ditt immunförsvar, det finns i din tarm. Tarmfloran kan därmed ha en stor påverkan hur du mår för övrigt. Det kan vara bra att hjälpa din tarmflora på vägen och samtidigt stärka ditt immunförsvar.  Om den har hamnat i obalans så gäller det att rätta till det.

Så får du en bättre tarmflora

Du som vill förbättra din tarmhälsa och din tarmflora, du kan göra en hel del olika saker. Dock är det bra att veta att även om alla har en tarmflora, så ser den olika ut för olika personer. Dock kan ett bra kosttillskott ge dig en bra hjälp på vägen för att få en bättre balans. Andra saker du kan göra är:

  • Äta fermenterad mat
  • Få i dig tillräckligt med prebiotiska fibrer
  • Välja grönsaker i olika färger
  • Röra på dig regelbundet
  • Begränsa ditt intag av raffinerade kolhydrater och socker

Fermenterad mat, som surkål, kimchi, kombucha med mera innehåller mjölksyrebakterier som hämmar och tar död på oönskade bakterier samt att de även ökar upptaget av viktiga vitaminer och mineraler.

När det gäller prebiotiska fibrer så är dessa kostfibrer, som blir till näring för dina tarmbakterier. Du får i dig dessa via lök, vitlök, sparris, havre och vissa baljväxter.

Ät varierat med grönsaker, som har många färger. Färgstarka grönsaker, frukter och bär är rika på polyfenoler, antioxidanter som verkar inflammationshämmande på en genförändrande nivå.

Sedan är det bra att röra på dig regelbundet samt äta mindre av raffinerade kolhydrater och socker så väl som processade livsmedel och mat som är friterad.